Πολλοί αναρωτιόμαστε τί ακριβώς είναι οι ελεύθερες ρίζες που ακούμε τόσο συχνά. Γιατί αρκετοί μας προτείνουν συμπληρώματα διατροφής, πλούσια σε βιταμίνες που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες. 

Πριν δούμε όμως πώς μας επηρεάζουν, ας εξηγήσουμε τί ακριβώς είναι οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή άτομα που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Κάθε άτομο περιβάλλεται από ηλεκτρόνια που κινούνται σε τροχιά γύρω από αυτό. Κάθε τροχιά είναι και μία στιβάδα, η οποία πρέπει να αποτελείται από ορισμένο αριθμό ηλεκτρονίων. Αν από την εξωτερική στιβάδα ενός ατόμου λείπουν ένα ή και περισσότερα ηλεκτρόνια, τότε το άτομο ενώνεται με ένα άλλο. Τέτοιου είδους άτομα είναι γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. 

Τα άτομα που διαθέτουν πλήρη εξωτερική στιβάδα είναι σταθερά, ενώ τα άτομα με ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή και στην προσπάθειά τους να συμπληρώσουν τα ηλεκτρόνια που λείπουν από την εξωτερική τους στιβάδα αντιδρούν με γειτονικά άτομα. Όταν σχηματίζεται μεγάλος αριθμός ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, τότε εκδηλώνεται το λεγόμενο οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται άμεσα με την πρόωρη γήρανση και την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

Ποιές είναι οι ασθένειες που συνδέονται με τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες?

  • Δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε άνοια και Αλτσχαιμερ
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
  • Καρκίνος
  • Γενετικές εκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Huntington και το Πάρκινσον

Ποιοί είναι όμως οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών?

  • Η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες, όπως τα παρασιτοκτόνα και η ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Το κάπνισμα
  • Το αλκοόλ
  • Τα τηγανητά φαγητά

Πώς μπορούμε να εξουδετερώσουμε τις ελεύθερες ρίζες?

Με το πέρας του χρόνου, η εμφάνιση των ελεύθερων ριζών είναι δεδομένη. Τη λύση όμως εδώ μας την δίνουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, περιορίζουν το οξειδωτικό στρές, επιβραδύνουν αισθητά τη γήρανση και μας προφυλάσουν από θανατηφόρες ασθένειες. 

Αντιοξειδωτικές ουσίες λαμβάνουμε κυρίως μέσω της διατροφής μας και συγκεκριμένα από τροφές όπως τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, η σόγια και τα καρότα. 

Στο εμπόριο υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής, πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Δείτε εδώ μερικά από αυτά:

Το 1ο Ιατροτεχνολογικό Προϊόν, ζεόλιθος, που βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού: 

Superfoods Zeolite Detox

Superfoods Acai Berry 300mg, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες: 

Superfoods Acai Berry 300mg