Είναι γνωστή η φοβία που έχουν οι γονείς κάθε χρονιά που τα παιδιά τους ξεκινάνε το σχολείο, πηγαίνουν εκδρομή ή προετοιμάζονται για την συνηθισμένη καλοκαιρινή κατασκήνωση.  Εξίσου γνωστή είναι και η φοβία των δασκάλων στο σχολείο..

Και οι φόβοι τους φυσικά σχετίζονται άμεσα με τις γνωστές σε όλους ψείρες και κόνιδες.. Πρώτα απ’όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τί είναι ακριβώς αυτά τα “μικρά τερατάκια” και πώς επιβαρύνουν την υγεία μας.

Ψείρες & Κόνιδες:

Οι ψείρες είναι μικροσκοπικά έντομα με 6 πόδια, μεγέθους ενός σπόρου, που επιβιώνουν μόνο σε τριχωτό περιβάλλον ζωντανών οργανισμών. Τα αυγά της ψείρας, γνωστές σε όλους μας ως κόνιδες, είναι ακόμα μικρότερα σε μέγεθος από τις ψείρες, και τα βρίσκουμε συνήθως κολλημένα πάνω σε τρίχες κοντά στο τριχωτό της κεφαλής. Και οι ψείρες, αλλά ακόμα περισσότερο οι κόνιδες, είναι δύσκολο να εντοπισθούν με γυμνό μάτι και γι αυτό ο έλεγχος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και χρειάζεται υπομονή.. Η εξάλειψή τους είναι επιτακτική καθώς ψείρες και κόνιδες, επιβιώνουν με το αίμα των ζωντανών οργανισμών, τραυματίζοντας πρώτα την περιοχή του δέρματος.. σαν ένα ελαφρύ τσίμπημα, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί δερματικό ερεθισμό και έντονο κνησμό.

Πώς κολλάμε ψείρες;

Οι ψείρες μπορεί να είναι απειλή για τον οποιονδήποτε από εμάς σε όποια ηλικία κι εαν βρίσκεται. Συνήθως όμως εμφανίζονται σε μικρά παιδιά καθώς ο τρόπος ζωής τους, όπως το έντονο παιχνίδι και η ανεμελειά, διευκολύνει την μετάδοση. Η ψείρα μεταδίδεται από παιδί σε παιδί με άμεση επαφή των κεφαλιών τους ή και με την ανταλλαγή μολυσμένων προσωπικών αντικειμένων όπως κασκόλ και κορδέλες. Οι ψείρες δεν μεταπηδούν, αντιθέτως σέρνονται στο τριχωτό του κεφαλιού.

Πώς θα το ανακαλύψετε:

Μόλις διαπιστώσουμε ότι το παιδί μας έχει έντονη φαγούρα στο κεφάλι θα πρέπει να χτυπήσει το καμπανάκι του συναγερμού.. Οι ψείρες έχουν κάνει κατάληψη στο κεφαλάκι του και πρέπει να τις εξοντώσουμε το συντομότερο δυνατό. Το έντονο ξύσιμο του τριχωτού της κεφαλής προκαλεί γδαρσίματα, τοπικές μολύνσεις, νευρικότητα και αϋπνία.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Σίγουρα στον εντοπισμό τους θα βοηθήσει το έντονο φως και ένας μεγενθυτικός φακός. Επιπλέον καλό θα είναι η διάγνωση και ο εντοπισμός να γίνεται σε βρεγμένο τριχωτό, καθώς το νερό εμποδίζει την μετακίνησή τους. Η σίγουρη διάγνωση μπαίνει με την ανεύρεση ψειρών στο τριχωτό του κεφαλιού με το «ξεψείριασμα», το οποίο γίνεται με ειδική πυκνή χτένα.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να ξεμπλέξουμε καλά τα μαλλιά και ίσως να χρησιμοποιήσουμε και μία μαλακτική/conditioner για πιο έυκολο χτένισμα. Όλα αυτά θα διευκολύνουν στον εντοπισμό, καθώς αρκετές ψείρες και κόνιδες θα μείνουν στη χτένα μετά το ξέμπλεγμα. Ο καθαρισμός της χτένας κάθε φορά που χτενίζουμε, είναι αναγκαίος.

Χτενίζουμε πάντοτε όλο το κεφάλι 2-3 φορές, διεξοδικά, καθώς τα ανεπιθύμητα “τερατάκια” έχουν την τάση και κρύβονται.

Βρείτε εδώ τα κατάλληλα προϊόντα που θα κάνουν ψείρες και κόνιδες να ανήκουν στο παρελθόν!