Χθές, όπως είναι γνωστό σε όλους, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο 36ος Μαραθώνιος με πολύ μεγάλη επιτυχία. Πριν απ’όλα θα θέλαμε να συγχαρούμε όλους τους συμμετέχοντες και να δηλώσουμε τον ενθουσιασμό μας καθώς χρόνο με το χρόνο η προσέλευση του κόσμου είναι όλο και περισσότερη. Όσοι παραβρέθηκαν στο Καλλιμάρμαρο ή είδαν τον τερματισμό από το σπίτι τους, διαπίστωσαν με μεγάλη χαρά ότι συμμετείχαν αθλητές κάθε ηλικίας.. Παρότι ο νικητής ήταν ο κενυάτης Μπρίμιν Μισόι, θα θέλαμε να πούμε ένα τεράστιο μπράβο σε εκείνον αλλά και σε όλους τους μαραθωνοδρόμους, γιατί όλοι είναι πρωταθλητές! 

Η Ιστορία:

Εμείς νιώθουμε πολλοί περήφανοι που είμαστε Έλληνες και που ο Μαραθώνιος ξεκίνησε από τη χώρα μας. Ο Μαραθώνιος Δρόμος είναι ωραίος αγώνας αντοχής δρόμου κάλυψης επίσημης απόστασης 42,195 χιλιομέτρων (26,219 μίλια), που περιλαμβάνεται στα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα. Ο αγώνας ονομάζεται έτσι από την ιστορική διαδρομή του Αθηναίου στρατιώτη ημεροδρόμου Φειδιππίδη που μετά τη μάχη του Μαραθώνα κατά των Περσών (490 π.χ) έτρεξε από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα για να μεταφέρει τα νικητήρια νέα με τη λέξη «νενικήκαμεν». 

Η γέννηση:

Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε ως άθλημα «μαραθώνιος δρόμος», αλλά και ούτε είχε θεσμοθετηθεί κάτι παρόμοιο. Όταν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν πραγματικότητα στο τέλος του 19ου αιώνα, οι ιδρυτές και οι διοργανωτές έψαχναν ένα μεγάλο γεγονός, που να υπενθυμίζει την αρχαία δόξα της Ελλάδας. Η ιδέα της οργάνωσης του αγώνα του μαραθωνίου προήλθε από τον Γάλλο γλωσσολόγο και ελληνιστή Μισέλ Μπρεάλ (Michel Bréal), ο οποίος πρότεινε κατά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα «την επανάληψη του διάσημου εκείνου δρόμου που εξετέλεσε ο στρατιώτης του Μαραθώνος». Μάλιστα λέγεται για τον Μπρεάλ, πως αν και είχε ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία και την αρχαία ελληνική ιστορία, αρχικά όταν έκανε την παραπάνω πρόταση δεν γνώριζε πόση ήταν στην πραγματικότητα η απόσταση αυτή. Όταν όμως ενημερώθηκε ότι αυτή ήταν περίπου 40 χλμ. προσπάθησε να υπαναχωρήσει πλην όμως ήταν αργά, καθώς το αγώνισμα είχε ήδη συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα των αγώνων και είχε σταλεί σε διάφορες χώρες. Τελικά προσφέρθηκε να αθλοθετήσει ο ίδιος το νέο αυτό αγώνισμα, για το οποίο και ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ αθλοθέτησε κύπελλο. Ο νικητής του πρώτου ολυμπιακού μαραθωνίου το 1896 (μόνο για άνδρες) ήταν ο Σπύρος Λούης, ένας Έλληνας μεταφορέας νερού.

Το team του itscaretime.gr ήθελε να λάβει μέρος στον φετινό Μαραθώνιο, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Λυπούμαστε πολύ γι αυτό και ελπίζουμε να καταφέρουμε στον 37ο Μαραθώνιο!

Καλή ξεκούραση σε όλους είχαν την σωματική και ψυχική δύναμη να συμμετάσχουν! Προσοχή στη διατροφή σας γιατί το σώμα πρέπει να επανέλθει φυσιολογικά στους καθημερινούς ρυθμούς!