Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι η πάθηση του δέρματος με κύρια συμπτώματα το κόκκινο εξάνθημα, τη ξηροδερμία, τον ερεθισμό και σε εξαιρετικές περιπτώσεις τον έντονο κνησμό. Όταν το δέρμα εκτίθεται σε επικίνδυνες ουσίες γι αυτό, όπως έλαια, απορρυπαντικά, σαμπουάν και γενικότερα χημικά, ερεθιστικές τροφές ή έντονο stress, η βλάβη συσσωρεύεται και προκαλείται η φλεγμονή. Το δέρμα γίνεται υπερευαίσθητο και το έκζεμα μπορεί να εξαπλωθεί ακόμα και σε σημεία του σώματος που δεν έχουν προσβληθεί. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση μπορεί να προκαλέσει κάποια αλλεργία, όπως άσθμα.

Ποιές είναι οι μορφές εκζέματος?

Το έκζεμα έχει 3 στάδια που το χαρακτηρίζουν διαφορετικές κλινικές μορφές.

1ο στάδιο: Η ήπια μορφή χαρακτηρίζεται από φαγούρα, ερεθισμένο και πολύ ξηρό δέρμα. 

2ο στάδιο: Yπάρχει φλεγμονή με ερυθρότητα, πόνο και αίσθηση καύσου. Πιθανότητα εμφάνισης φυσαλίδων. 

3ο στάδιο: Το χρόνιο έκζεμα το οποίο χαρακτηρίζεται από ξηρότητα, τραχύ δέρμα,

ραγάδες και έντονο κνησμό. 

Αν και το έκζεμα δεν είναι απειλή για τη ζωή, μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα και τη ψυχολογική διάθεση.

Καθώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το έκζεμα, η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και η πρόληψη των κρίσεων έρχονται να δώσουν τη λύση.

Ποιά είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση?

1. Αποφεύγουμε το ξύσιμο, διότι μπορεί να προσφέρει στιγμιαία ανακούφιση, αλλά δημιουργεί πληγές, προκαλώντας λοιμώξεις.

2. Επιλέγουμε σεντόνια και εσώρουχα/ρούχα από βαμβάκι, που δεν ερεθίζουν το δέρμα.

3. Φροντίζουμε τη βλάβη με την κατάλληλη ενυδατική κρέμα και μετά το μπάνιο ώστε το δέρμα να κλειδώσει την υγρασία και χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα σαμπουάν και αφρόλουτρα, που δεν προκαλούν ερεθισμό.

4. Ελέγχουμε την διάθεση και την ψυχολογία, αποφεύγοντας καταστάσεις έντονου stress. Η μελέτη ή/και η ενασχόληση με την άσκηση, βοηθούν τέτοιες καταστάσεις.

5. Αποφεύγουμε τροφές που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές στο σώμα (διαφέρουν από άτομο σε άτομο).