Οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να ξυπνάμε νωρίς το πρωί, ώστε να καταφέρουμε να χωρέσουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα όλες μας τις δραστηριότητες: άσκηση, πρωινό, δουλειά, ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια κτλ.

Την ίδια στιγμή, όμως, η πραγματικότητα μας διαψεύδει: δεν είμαστε λίγοι αυτοί οι οποίοι παρακαλάμε για μία ώρα επιπλέον ύπνου… Ιδιαίτερα τα χειμωνιάτικα πρωινά όταν βρισκόμαστε ζεστά σκεπασμένοι, κάτω από τη θαλπωρή ενός πουπουλένιου παπλώματος. 

Με ποιο τρόπο μπορεί, λοιπόν, κανείς να μάθει να ξεκινάει νωρίς την ημέρα του, χωρίς να νιώθει εξάντληση, κούραση, εκνευρισμό και οτιδήποτε μπορεί να συνεπάγεται ενδεχόμενη έλλειψη ύπνου;

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ο σωστός προγραμματισμός και η προτεραιοποίηση. Ακούγεται σαν business project κι η αλήθεια είναι ότι η τήρηση της μεθόδου αυτής είναι εξίσου αυστηρή με την τήρηση των όρων ενός επαγγελματικού έργου. 

Όταν κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι λόγω επαγγελματικού φόρτου δεν είχα πια χρόνο για γυμναστική η οποία είναι πολύ σημαντική ενασχόληση για τη ζωή μου, συνειδητοποίησα ότι είχε φτάσει η ώρα για αλλαγή προγράμματος και καθιέρωσης αυστηρών ορίων. Παρόλο που η φυσική μου τάση είναι να εργάζομαι και να ασκούμαι νυχτερινές ώρες αποφάσισα να εκπαιδεύσω τον εαυτό μου στην πρωινή εργασία και άσκηση. Καθόλου εύκολο ή ευχάριστο εγχείρημα! Όμως, έπρεπε πάση θυσία να λειτουργήσει… Και κατέληξα στα παρακάτω!

Παράδοξο, αλλά η καλή μέρα ξεκινά από το προηγούμενο βράδυ:

  1. Κοιμάμαι κάθε βράδυ την ίδια ώρα: είναι πολύ σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό να συνηθίσει σε μία ρουτίνα όσον αφορά στον ύπνο. Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής του ύπνου, η καθιέρωση συγκεκριμένης ώρας βοηθά το σώμα να αντιληφθεί ότι πλησιάζει η ώρα για τον νυχτερινό ύπνο και να προσαρμοστεί ανάλογα προς αυτή την κατεύθυνση.
  2. Φροντίζω να απομακρύνω από το δωμάτιο ηλεκτρονικές συσκευές: ακόμα και ελάχιστο φως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον κιρκάδιο ρυθμό και την έκκριση μελατονίνης. Η μελατονίνη – η οποία ξεκινά να απελευθερώνεται δύο ώρες πριν από τον ύπνο – είναι η ορμόνη η οποία βοηθά στην έλευση του ύπνου. Επιπλέον, έχει αποδειχτεί ότι το μπλε φως (blue light) το οποίο εκπέμπεται από το κινητό μας τηλέφωνο, τον υπολογιστή μας ή το tablet επηρεάζει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό αυτή τη φυσική διαδικασία, καθυστερώντας ουσιαστικά το εσωτερικό μας ρολόι. 
  3. Αποφεύγω δύσπεπτες τροφές, όπως καυτερά φαγητά, τηγανητά κτλ, καθώς επίσης και καφεϊνούχες ουσίες.
  4. Παρόλο που αγαπώ πολύ την άσκηση δεν γυμνάζομαι λίγο πριν πάω για ύπνο.
  5. Επιδιώκω το υπνοδωμάτιό μου να είναι πάντοτε καθαρό και να έχει τη σωστή θερμοκρασία.
  6. Σημειώνω τα πράγματα που έχω να κάνω για την επόμενη μέρα το οποίο με βοηθά να προγραμματίζω καλύτερα τις ασχολίες μου και να μην πέφτω στο κρεβάτι αγχωμένη σχετικά με το τί δουλειές έχω για το επόμενο πρωινό.
  7. Ψάχνω ένα ισχυρό κίνητρο: μπορεί να είναι πρωινό τρέξιμο, yoga, ένα ωραίο πρωινό γεύμα… οτιδήποτε μπορεί να μου δώσει τη δύναμη να θέλω να ξεκινήσω τη μέρα μου νωρίς.
  8. Όπως συμβουλεύουν κι οι περισσότεροι, δεν πατώ ποτέ το snooze: μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι σηκώνομαι και ξεκινώ να προετοιμάζομαι για οτιδήποτε έχω προγραμματίσει.

Εάν, τώρα τίποτα από τα παραπάνω δεν θα σας βοηθήσει να εγκαταλείψετε πρωί πρωί το κρεβάτι σας και πιστεύετε ότι μόνο κάτι δραστικό θα σας έπειθε, υπάρχει η εφαρμογή BetterMe η οποία κάθε φορά που δεν φτάνετε στην επίτευξη ενός στόχου σας, πολύ απλά… σας ξεμπροστιάζει στο Facebook! Για παράδειγμα, εάν έχετε θέσει ως στόχο σας να ξυπνάτε κάθε πρωί στις 7, αλλά παρόλ’αυτά εσείς αποφασίζετε να χουζουρέψετε λίγο παραπάνω, η εφαρμογή (στην οποία θα έχετε δηλώσει ότι θα ξυπνάτε κάθε πρωί στις 7) θα ενημερώνει όλους σας τους φίλους και γνωστούς ότι «κλέψατε» και αθετήσατε την υπόσχεσή σας προς τον εαυτό σας!

Γι’αυτό σκεφτείτε το καλά την επόμενη φορά που θα πατήσετε το snooze και θα χάσετε την πρωινή σας προπόνηση! Μπορεί να το μάθουν κι άλλοι!...