Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου περιέχει περισσότερα από 400 είδη βακτηρίων, φιλικά προς αυτόν, τα οποία αποτελούν την εντερική χλωρίδα και ενισχύουν την λειτουργία και την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Ωστόσο υπάρχουν παράγοντες, όπως η ηλικία, η διατροφή, η μεταβολές του περιβάλλοντος, η χρήση αντιβιοτικών, το άγχος και η ύπαρξη ιώσεων/λοιμόξεων, που επηρεάζουν την εντερική χλωρίδα και προκαλούν διαταραχές στην υγεία του πεπτικού και εντερικού συστήματος.
Τι είναι προβιοτικά?
Ο όρος προβιοτικό ετυμολογικά σημαίνει “προ βίου” , δηλαδή “υπέρ της ζωής”. Αυτό σημαίνει ότι τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα, για τον οργανισμό, βακτήρια, τα οποία συντελλούν στην καλή ισορροπία του εντέρου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου. Επιπροσθέτως τα προβιοτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάσπαση των πρωτεϊνών και των λιπών στο πεπτικό σύστημα, το οποίο βοηθά κατά πολύ στην πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Οι δύο γνωστές και βασικές κατηγορίες/οικογένειες προβιοτικών μικροοργανισμών είναι το γένος Bifidobacterium και το γένος Lactobacillus και καθεμία είναι υπεύθυνη για διαφορετική λειτουργία.
Οι καλύτερες πηγές προβιοτικών είναι:
- τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία όμως με δυσκολία τα βρίσκουμε πλέον καθώς συγκεντρώνονται στα μη παστεριωμένα, όπως πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι αλλά με την πέτσα του
- το κεφίρ
- τα συμπληρώματα διατροφής, στα οποία θα βρεί κανείς την μεγαλύτερη ποικιλία και θα μπορεί να γνωρίζει ακριβώς τον αριθμό σε στελέχη μικροοργανισμών που περιέχουν.
Πώς δρουν τα προβιοτικά και ποια τα οφέλη τους?
Τα προβιοτικά έχουν ευεργετικές ιδιότητες ανάλογα με τη δράση των στελεχών τους.
Συγκεκριμένα τα προβιοτικά μπορεί:
- να παράγουν αντιμικροβιακές ουσίες
- να ανταγωνίζονται τα παθογόνα βακτήρια του εντέρου για τα θρεπτικά συστατικά ή για τις θέσεις δέσμευσης στα τοιχώματα του εντέρου
- να ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή, δηλαδή του οργανισμού που ζουν και αναπτύσσονται
Ωστόσο το μόνο σίγουρo είναι ότι τα προβιοτικά έχουν ευεργετικές ιδιότητες στις παρακάτω ασθένειες, φλεγμονές και γενικότερα παθολογικές καταστάσεις:
- Δυσκοιλιότητα: η δράση των προβιοτικών είναι να αυξάνουν τον όγκο του περιεχομένου στο έντερο με σκοπό να αυξάνεται η συχνότητα των κενώσεων. Το αποτέλεσμα είναι η βελτιωμένη υφή/χρωματισμός κοπράνων, η μείωση της αίσθησης του φουσκώματος και οι επίμονες κενώσεις.
- Λήψη αντιβιοτικών: η συχνή χρήση αντιβιοτικών καταστρέφει τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του εντέρου, επιτρέποντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Η λήψη προβιοτικών 20 λεπτά πριν την αντιβίωση, μπορεί να προλάβει το πρόβλημα, σταματώντας την διάλυση της μικροχλωρίδας του εντέρου
- Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ): ή αλλιώς η γνωστή σε όλους σπαστική κολίτιδα.. Σε αυτή την παθολογική κατάσταση τα προβιοτικά ρυθμίζουν αποτελεσματικά τις εναλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου (διάρροια/δυσκοιλιότητα), μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους κοιλιακούς πόνους και ανακουφίζοντας από το φούσκωμα και τον μετεωρισμό.
- Η διάρροια του ταξιδιώτη: Σύνηθες φαινόμενο για όσους ταξιδεύουν από τις ανεπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες και τριτοκοσμικές χώρες, όπου εκεί η λήψη μολυσμένου νερού και τροφών προκαλεί την “ασθένεια του ταξιδιώτη”. Η λήψη προβιοτικών μπορεί να αυξήσει τους πληθυσμούς των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, τα οποία με τη σειρά τους ανταγωνίζονται τα παθογόνα μικρόβια, εμποδίζοντας την ανάπτυξή τους.
- Ουρολοιμώξεις: Η δράση των προβιοτικών με cranberry, έναντι των ουρολοιμώξεων στις γυναίκες εντοπίζεται στην αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο. Η χρήση προβιοτικών και ιδιαιτέρως η ενδοκολπική χρήση αυτών μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής μικροχλωρίδας.
Ποιοί δεν πρέπει να καταναλώσουν προβιοτικά?
Τα προβιοτικά αντενδείκνυνται σε:
- ασθενείς με ανοσοκαταστολή
- ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική
- ασθενείς με ανεπάρκεια οργάνων
- ασθενείς που υποβοηθούνται και τρέφονται με ορό
- ασθενείς με μεγάλο κίνδυνο λοιμώξεων μετά το χειρουργείο
- υγιή βρέφη, κάτω των 6 μηνών, λόγω της ανωριμότητας του πεπτικού τους συστήματος
Πριν επιλέξουμε οποιοδήποτε προβιοτικό καλό θα είναι να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή και τον φαρμακοποιό μας, καθώς η επιλογή του κατάλληλου προβιοτικού για το είδος της πάθησης και η δοσολογία είναι μείζονος σημασίας.
Power Health Classics Platinum Probiozen: